-Ya Tuhanku, perdalamkanlah cinta kedua-dua ibu bapa ku terhadapMu-
-Ya Tuhanku, perdalamkanlah cinta kaum kerabatku terhadapMu-
-Ya Tuhanku, perdalamkanlah cinta guru-guru ku terhadapMu-
-Ya Tuhanku, perdalamkanlah cinta sahabat-sahabatku terhadapMu-
-Ya Tuhanku, perdalamkanlah cinta umat Islam terhadapMu-
-Ya Tuhanku, perdalamkanlah cintaku kepadaMu-
<3<3<3
-ISLAMKANLAH JIWAKU-

~AAMEEN..AAMEEN..AAMEEN..~

Thursday, November 19, 2009

XperImenT of mEtaLs

salam alaik.......................

ermmmm...gano nok mulo eh..huhuh......jak nok mikir beta..Photobucket

aaa...blh doh..ari nih cuaca mendung je memanjang..bile tibanya wktu petang menggantikan pagi dentuman guruh mengisyaratkan bhwa hari nak ujan or ujan nak turun bertandang mencecah ke bumi..lalu mengeluhla mereka y xsuke ujan turun bt mse itu mnakala bersorak gumbira n ceriakla bg mrka y inginkan ujan..n a...ku...lah y tergolong dlm golongan pertama itu gara2 baru je terlelap kejap dah nak kena angkit kain di jemuran..diri terasa amat mls ktika itu..huhu...lps akat y dah kering n hmpir kering baru lega..huhu..ujan2 ni malas nk bergerak bt keje..lau g jln2 je nom 1!ape nk jadilah diri ni...slalu sje melayani sft y xdiundang itu..dah ko(MALAS) g jauh2..jgn sesekali dtg lagiiiiiiiiiiiiii!!!!syuhhhhhhhh!!!!!(same je cm halau ayam..ekekeke)

bgn pagi gosok gigi gunekan safi n berus gg oral-B..berus gg oral-B tlh di perakui oleh semua doktor2 di seluruh dunia ttg kebaikannye memutihkan gg n menyihatkan gg serta gusi,langit n lidah..

siap2 g sekolah..bonceng moto kesayangan famili sengsorang y berwarne itam dgn cermatnye menuju ke sekolah kesayangan yang gah berdiri tegAk berwarna lain2 kaler ssebuah bgnn y ade di sekolah..sekolah y terletak antara sek.falahiah n sek.mahmud..aiiiii,ari ni aku single lorr naek moto g n balik sek..biasanye bedua..krn bedua lebih baek..hehek..my "sweetheart"(bestfren aku) g ngan abah ksygn dy n balik plop lmbt..ntahla dy nk g mane nk blik lbh drpd kul 2pm...pdhAl xde ape2 program pon kat skolah ari ni..adelah tu program yg dy n kwn2 rancang mgkin luar dr kaw sk.

nasib baekla sbaik je smpai sk my classmate gtau ade kls sains..akunye xbwk sbrg alat2 tulis ari ni mahupon buku(terlebih rajin katakan..haha)..aku bwk y wjb je..botol air n ubat..lps beli kuih untuk isi perot y tlh mendendangkan berbagai-bagai lagu keroncong ,mitak pinjam ngan kawan kertas 1 n pensel 1..pastu msk mukhtabarul ilmiyy..belajo sains..lbh drpd satu experiment y dikaji ari ni..best sgt!xperimen pasal kereaktifan metals..ade 13 jenis sumenye lau xsilap..sir rozman('ayah' aku..hihi..perasan!!) suh hfl..inilah effectnye berkawan dgn mereka y seperti ini hingga melekat skali kat aku..hahaha...tp bgus jugak!i like it..

mula2 sir uji magnesium,zinc, n copper utk mengetahui kereaktifan metal..beliau membakar satu demi satu metal tersebut dgn menyepitnye..apbile copper dibakar,ia hanya membara tidak berkilau..
copper+oxygen->copper oxide..

manekala apebila zinc dibakar,ia akan berkilau kehijauan..
zinc+oxygen->zinc oxide...

akhir sekali magnesium..y ni paling menarik..magnesium apbila diheated,ia akan berkilau dgn terang teramat terang smpaikan mate y melihat mjadi silau..sgt cantik!
magnesium+oxygen->magnesium oxide...

kesimpulannye magnesium lebih aktif drpd zinc dan copper..

slanjutnye,natrium..natrium ni mahal sir cakap..ia disimpan di dalam btol kaca y mne mengandungi minyak..natrium perlu dipotong dahulu apbila ign dibuat ujikaji..apbila dipotong,,terserlahlah permukaan di dalamnye berkilat drpd surface di luar..ia berbentuk cube..sodium chloride iaitu garam berasal dpd natrium..ia bhn y same...nsb baikla kita xmkn natrium..lau mkn meletuplah ,pecah perotlah jwbnye...jd hanye garam y kite mkn bkn natrium..kami mengambil satu besen dan diisi ngan air..mule2 uji dgn kts litmus biru n merah..tentu shj kedua-dua kts itu xberubah(neutral)..apbila dimasukkan pula copper n zinc ke dlm air itu,tentu shj xberubah ape2...
copper/zinc+water->no reaction....
jelas di cni metal2 tersebut tidak bertindak balas dgn air..n xperimen sbnr y ditunggu-tunggu oleh kami ialah natrium...

magnesium+water->magnesium hydroxide+hydrogen gas
zinc+water->zinc hydroxide+gas hydrogen
copper+water->no reaction


sir gune natrium y lame y mane ia telah terdedah kpd udara byk kali smasa dibukak oleh beliau menyebabkan minyak itu kelabu n natrium pon xbrp nmpk cam natrium.......sir mengisyaratkan kpd kami agar duduk jauh ckit drpd bhn tersebut..krana ianya mudah terbakar apbila terdedah kpd air..sape nak mati cepat bolehla duk dekat..hehehe..PhotobucketPhotobucket.xmati pon cedera..huhu..lau syg muka cntik tu knela duk jauh ckit..

................1..2..3..natrium pon dimasukkan ke dalam besen tersebut oleh sir..kemudian.........."POPPP!!" terbakar mcm mercun..CANTIK!!!Photobucket berasap satu makmal...satu bangunan dgr dentuman itu..sir pon suh kami bukak jendela agar xlemas dgn asap tu..saki baki air y di+ natrium td terpercik di lantai td sir cucurkan air sbb ianya bhaya...kemudian,,air tersebut diuji dgn kts litmus..hasilnye merah->biru n biru->biru..ini bermakna natrium itu m'punyai sft alkali stlh bertukar mjd bhn laen(natrium hydroxide)...tiba2........

................................................................

datanglah 2org pemuda y mne kami panggil abe yo(kerani sk) n abe yie(pekebun sek) ke sini..diorang terkejut bunyi meletup tuhhh..hahahahaha...mungkin diorang igt ssuatu xbaek berlaku...abe yo bertanye kpd sir kami "eh,bunyi gapo??oh yo(natrium) netup lalu deh??"....kami hanya tersenyum..hahha..dlm ati aku keras dah ketawa..abe yie memerhatikan smbil terrsenyum tnpa sebarang kata..lalu mereka pergi..

kemudian giliran kitorang lak bt ujikaji pasal metals ni (magnesium,copper,zinc,calcium).. kami masukkan calcium chloride ke dalam test tube..sume metals ni adlh untk menguji thp kereaktifan metal terhadap asid sulfurik...kmudian sir masukkan asid sulfurik ke dlm test tube itu...kami perhatikan bhawa calcium itu mengeluarkan buih2..ianye menggelegak shinggakan asid itu berwarna putih..mnekala copper zinc n magnesium jgk dibuat seperti itu...copper xmenggelegak..zinc menggelegak..tp magnesium lagi kuat menggelegak lau nak dibandingkan ngan copper n zink...kesemua metals ni apbila dipanaskan smsa berkeadaan begini akan produce "pop" sound kecuali copper..
calcium+hydrochloric acid->calcium chloride+gas hydrogen

xperiment reactivity of metals wif acid will be continued next week(in xtra class for preparing SPM next year)

alhamdulillah,dpt jgk aku bagi keterangan kat cni..biasela bile dah paham n msih ingat..hehePhotobuckettp lau salah tegur ek,,sbb aku xdelah pakar sgt bab2 sains menyains nih..huhuk..aku tulis kat cni pon bertujuan utk aku tatap smula n rujuk smula tkt terlupo bile diperlukan..smoga ia lmbt terkikis drpd minda aku y xberapa byk tersimpan pengetahuan..smoga ALLAH y maha mengetahui itu menganugerahkan kekuatan memori ingatan terhadap ilmuNYA kpdku dri buaian hingga ke lahdi...

AMEEN~~~




No comments:

Post a Comment

Raef -Peace and Blessing